De afgelopen dagen op pad geweest voor kennismakingsgesprekken met ondernemers aan de start van mijn nieuwe opdracht. Hoe fijn om weer fysiek bij bedrijven langs te kunnen en mensen ‘in het echt’ te ontmoeten.

Mooie, inspirerende gesprekken met bevlogen ondernemers die prachtige bedrijven hebben opgebouwd.

Gesproken over onderscheidend vermogen, het binden en boeien van nieuwe medewerkers, werkhouding, mindset en alles wat komt kijken bij mensen in organisaties.

Vanuit mijn rol als procesmanager onderwijs & arbeidsmarkt ben ik geïnteresseerd in de kwaliteiten en cultuurwaarden die binnen bedrijven aanwezig zijn. Inventariseer ik welke uitdagingen ondernemers hebben bij het vinden en behouden van voldoende, goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers.

Want dat is voor veel bedrijven een uitdaging, zeker in sectoren techniek, logistiek en zorg. Met het ouder worden van de personele bezetting en een beperkt aanbod van jonge mensen die bewust kiezen voor praktijkopleidingen, groeit de schaarste.

Op basis van de knelpunten die een ondernemer ervaart en de acties die zij zelf hebben bedacht of al hebben ondernomen, denk ik met ze mee.

Hou ze een spiegel voor en onderzoek wat zij zelf kunnen doen. Maak ze bewust van de identiteit van hun bedrijf en waarin het bedrijf en het team uniek is.

Ik denk mee en draag voorbeelden aan vanuit mijn ervaring bij andere bedrijven en uit andere sectoren. Waardoor ondernemers vanuit een ander perspectief naar hun vraagstukken kunnen kijken en we tot oplossingen komen die passen bij het bedrijf.

Ik gebruik hier bewust ‘we’ aangezien de ondernemer het beste kan inschatten wat past; bij zichzelf, bij de medewerkers en bij de klanten.

Het optimaliseren van het ‘menselijk kapitaal’ in bedrijven is het mooiste dat er is.

En als je van een ondernemer aan het einde van het gesprek te horen krijgt dat zij geïnspireerd is geraakt en weer vol energie aan de slag gaat, kan mijn dag niet meer stuk.